Veau Marengo de Napoleon, kalfsschouder (2024)

Geschatte leestijd: 5 minuten

Veau Marengo de Napoleon

Als we het dan hebben over een gerecht met historie nou dan is dit er zeker één! In 1800 lagen de landsgrenzen van Frankrijk en Italië iets anders dan dat ze nu liggen. Op deze grond wat nu het westen van Italië is, vond de veldslag tussen Frankrijk en Oostenrijk plaats. Napoleon claimde deze overwinning die hij eigenlijk maar ternauwernood had gewonnen. De kok van Napoleon moest bijvoorbeeld koken met de weinige producten die er voorradig waren in deze tijd en zo ontstond Kip Marengo. Door de eeuwen heen is dit recept wat aangepast en wordt het veelal met kalfsschouder gemaakt. Dit recept vond ik in het super oude kookboekje van de oma van mijn Frans lerares. Nog meer historie dus en wat fantastisch om zo aan inspiratie te komen! Een heerlijk stoofgerecht deze veau Marengo de Napoleon. kalfsschouder in de oven

Veau Marengo de Napoleon, kalfsschouder (1)

En zo maak je het:

Kalfsschouder is een stuk vlees van een kalf dat afkomstig is van de bovenkant van het kalf en bevat bot, spieren, vet en connectieve weefsels. Het is een veelzijdig stuk vlees dat kan worden bereid op verschillende manieren, waaronder roosteren, braadkoken, stomen of grillen.

Kalfsschouder wordt gewaardeerd om zijn zachte en sappige textuur en de delicate smaak. Het is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een zacht en mals stuk vlees dat gemakkelijk te bereiden is. Kalfsschouder is ook een bron van proteïnen, vitaminen en mineralen en is een gezonde keuze voor mensen die op zoek zijn naar een verantwoorde manier van eten.

-Snij eerst de stukken kalfsschouder voor de Veau Marengo de Napoleon in grove brokken als je slager dit nog niet voor je gedaan heeft. Ik bestelde dit bij mijn vaste Keurslager in Veen en mocht zelf de stukken uitkiezen die hij van de schouder voor mij afsneed. Een prachtig mooi stuk vlees wat zeker goed in dit stoofgerecht past. kalfsschouder in de oven

-Maak dan de champignons schoon en snij deze in kwarten. Schil de wortel en snij deze in mooie kleine blokjes.

-Neem een koekenpan of hapjes pan met dikke bodem erbij en giet hierin ongeveer twee eetlepels olijfolie. Strooi daarna wat zout en versgemalen peper over het vlees. Laat de brokken rustig bakken zonder het vlees rond te scheppen. Draai ze vervolgens om en laat de andere kant goudbruin bakken.

-Neem een hakmes erbij en hak de peterselie fijn, pel de sjalotten en één ui en hak ook deze heel fijn. Strooi deze mix over het vlees en strooi er dan de bloem overheen. Roer dit even voorzichtig door elkaar op laag vuur en laat dit even bakken.

-De andere ui kan in grove stukken gehakt worden en in de pan erbij gevoegd worden. Daarna mag je de wijn, de champignons toevoegen en deze vijf minuten meebakken. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, de puree en alle kruiden toe. Strooi er nogmaals zout en peper overheen en vul de pan aan met water zo nodig tot het vlees onder staat.

-Doe als laatste het deksel schuin op de pan en laat het geheel rustig sudderen ongeveer een uur tot anderhalf uur.

Veau Marengo de Napoleon

Wanneer ten slotte het vlees gaar is van de Veau Marengo de Napoleon en heerlijk zacht is serveer je het met gekookte aardappeltjes of met verse tagliatelle. Het is ten slotte een half Frans/Italiaans recept

* MerciDominique de m’avoir prêté le livre de cuisine de votre grand-mère, quelle inspiration! *

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Veau Marengo de Napoleon, kalfsschouder (4)

Veau Marengo de Napoleon

Als we het dan hebben over een gerecht met historie nou dan is dit er zeker één! In 1800 lagen de landsgrenzen van Frankrijk en Italië iets anders dan dat ze nu liggen.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 24 reacties

Afdrukken Pin

Beoordeel recept

Gang: Hoofdgerecht

Keuken: Frans

Trefwoord: Kalfsschouder

Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten

Bereidingstijd: 1 uur uur 30 minuten minuten

Totale tijd: 1 uur uur 45 minuten minuten

Porties: 4 personen

calorieën: 394kcal

Auteur: Francine

Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 800 gram kalfsschouder - bestellen bij je slager dit ligt niet standaard op voorraad
 • 2 witte uien
 • 1 winterwortel
 • 2 grote sjalotten
 • 3 tenen knoflook
 • 1 blikje tomatenblokjes
 • 1 blikje tomatenpuree geconcentreerd
 • 400 gram witte champignons
 • 2 eetlepels bloem
 • 150 ml witte wijn
 • verse gehakte peterselie
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • 2 takjes verse tijm
 • 1 blaadje laurier
 • olijfolie
 • zout
 • peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Snij eerst de stukken kalfsschouder in grove brokken als je slager dit nog niet voor je gedaan heeft. Ik bestelde dit bij mijn vaste Keurslager in Veen en mocht zelf de stukken uitkiezen die hij van de schouder voor mij afsneed. Een prachtig mooi stuk vlees wat zeker goed in dit stoofgerecht past.Veau Marengo de Napoleon

 • Maak dan de champignons schoon en snij deze in kwarten. Schil de wortel en snij deze in mooie kleine blokjes.

 • Neem een koekenpan of hapjes pan met dikke bodem erbij en giet hierin ongeveer twee eetlepels olijfolie. Strooi daarna wat zout en versgemalen peper over het vlees. Laat de brokken rustig bakken zonder het vlees rond te scheppen. Draai ze vervolgens om en laat de andere kant goudbruin bakken.

 • Neem een hakmes erbij en hak de peterselie fijn, pel de sjalotten en één ui en hak ook deze heel fijn. Strooi deze mix over het vlees en strooi er dan de bloem overheen. Roer dit even voorzichtig door elkaar op laag vuur en laat dit even bakken.

 • De andere ui kan in grove stukken gehakt worden en in de pan erbij gevoegd worden. Daarna mag je de wijn, de champignons toevoegen en deze vijf minuten meebakken. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, de puree en alle kruiden toe. Strooi er nogmaals zout en peper overheen en vul de pan aan met water zo nodig tot het vlees onder staat.Veau Marengo de Napoleon

 • Doe als laatste het deksel schuin op de pan en laat het geheel rustig sudderen ongeveer een uur tot anderhalf uur.

Beoordeel dit receptPromotion partner of Verdify

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Zuurkoolstrudel met perenconfiture
Hele kip uit de Römertopf met Provençaalse kruiden
Paddestoelen quiche met persillade

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me opFacebook,PinterestenInstagramonder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

 • Sjalotjes tarte tatin met feta en verse tijm
 • Zomerse salade met Frans fruit
 • Pioppi pitten en notenbrood en lijnzaad
 • Cleaneating courgette met kalkoendij
 • Appel gemengde noten en witlofsalade

kalfsschouder in de oven

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Veau Marengo de Napoleon, kalfsschouder

Gerelateerd

Veau Marengo de Napoleon, kalfsschouder (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 6633

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.