Scuba stof per meter | Stoffen Hemmers (2024)

Artikelen per pagina: 60 96 144

Scuba stof – een duurzame modestof met vele facetten

Scuba stof per meter | Stoffen Hemmers (1)

Scuba stoffen worden traditioneel gebruikt voor de productie van sportkleding, maar zijn ook zeer geschikt voor het naaien van broeken, rokken, bovenkleding en jurken. Ze zijn elastisch, vallen soepel en worden gekenmerkt door een hoge duurzaamheid. Kenmerkend voor scuba stoffen is dat ze aangenaam aanvoelen. Ze voelen ongeveer hetzelfde als neopreen aan, waaruit bijvoorbeeld duik- en surfkleding bestaat.

De relatie met duikkleding komt ook tot uitdrukking in de benaming van de stof. Scuba is namelijk de afkorting voor Self-Contained Underwater Breathing Apparatus, een apparaat met perslucht waarmee de duiker onder water kan ademen. Scuba stof is vrij gemakkelijk te verwerken en in prachtige kleuren en met aparte patronen verkrijgbaar – de perfecte basis voor een creatief naaiproject.

Wat is scuba stof?

Productie

Scuba stof wordt gemaakt van fijne vezels en is dubbelzijdig. Deze stof bestaat uit polyester met een aandeel elastaan. Er zijn ook uitvoeringen van polyester, elastaan en viscose.

Dit is een belangrijk verschil met neopreen, dat in wezen chloropreenrubber is. Neopreen heeft ook een schuimlaag en is daarom warmte-isolerend. Scuba stof heeft niet een dergelijke schuimlaag.

Er zijn echter wel uitvoeringen die toch goed verwarmen. Dit zijn scuba stoffen met een ingebouwde luchtlaag tussen de lagen. Deze stof is prima geschikt voor de wintermode.

Eigenschappen

Scuba stoffen zijn de zogenaamde doubleface stoffen. Hun onderkant voelt als jersey aan, terwijl de bovenkant er als neopreen uitziet en ook zo aanvoelt.

Er zijn dunnere scuba stoffen zoals scuba jersey of scuba crêpe. De dikkere varianten scoren met hun geweldige kwaliteit, maar zijn toch nog zacht, voelen comfortabel aan en passen zich prachtig aan het lichaam aan. Op dit punt lijken de scuba stoffen op de sweatstoffen.

Scuba stoffen zijn zeer elastisch en krijgen hun oorspronkelijke vorm terug na het oprekken. Ze zijn comfortabel om te dragen en zijn dankzij hun duurzaamheid een goede keuze voor het maken van leggings, bodysuits en soortgelijke kledingstukken.De stof rafelt niet

Zo verwerk je scuba stof op de juiste manier

Knippen

Voor het knippen van stevige scuba stoffen of verschillende stoflagen is het beste om een rolmes te gebruiken, omdat je met dit gereedschap de meeste controle hebt. Aangezien het neopreenachtige oppervlak uit zeer fijne vezels bestaat, kan het gebeuren dat er draden losraken of dat er kleine bobbels ontstaan, als je de stof te grof verwerkt.

Ga voorzichtig te werk bij het snijden en kies een rolmes met een scherp blad om schone snijranden te krijgen.

Naaien

Scuba stoffen zijn over het algemeen eenvoudig te naaien. Om ze te fixeren, moet je dunne spelden of stofklemmen gebruiken, zodat het weefsel niet beschadigd raakt.

Omdat scuba stoffen elastisch zijn, kunnen ze gaan golven, wanneer men tijdens het naaien er te hard aan trekt. Overmatige naaivoetdruk kan ook golvende naden veroorzaken.
Daarom dient de druk van de naaivoet zo laag mogelijk te zijn en moet je de stof los houden.

Voor het naaien wordt een stretch- of jerseynaald of superstretchnaald aanbevolen. Je kunt hiervoor ook universele naalden gebruiken. De naaldsterkte dient op de materiaaldikte te worden afgestemd. Voor de verwerking van dunne scuba stoffen kun je naalden met dikte 75 kiezen, terwijl voor dikkere en meerlagige stoffen naalden met dikte 90 beter geschikt zijn.

Een groot voordeel van scuba stoffen is dat ze niet rafelen en daarom ook niet omgezoomd of afgewerkt hoeven te worden.

Zo verzorg je scuba stof op de juiste manier

Wassen

Over het algemeen kunnen scuba stoffen op 30 graden met een fijnwasprogramma worden gewassen. Je kunt hiervoor het beste een wasmiddel zonder bleekmiddel gebruiken. Vaak zijn scuba stoffen geschikt voor chemische reiniging. Raadpleeg hiervoor de instructies van de fabrikant.

Drogen

De meeste scuba stoffen zijn niet geschikt voor de droger en dienen aan de lucht te worden gedroogd. Lees hiervoor de desbetreffende verzorgingsinstructies.

Strijken

Scuba stoffen van een polyestermix mogen nooit op hoge temperaturen worden gestreken. Het weefsel kan anders worden beschadigd. Er wordt daarom geadviseerd om op de laagste temperatuur te strijken.

Samengevat

  • Scuba stof wordt gekenmerkt door een neopreenachtige bovenkant en een jersey-achtige onderkant. Deze stof bestaat meestal uit polyester en een deel elastaan.
  • Kenmerkend voor scuba stof zijn het aangename draagcomfort, de elasticiteit en een goede kwaliteit. De stof kleedt mooi af en is daarom geschikt voor het naaien van rokken, jurken, broeken en overhemden.
  • Voor het knippen van behoorlijk dikke en meerlagige scuba stoffen wordt geadviseerd om een rolmes te gebruiken.
  • Scuba stoffen hoeven niet per se te worden afgewerkt of omzoomd en zijn daarom eenvoudig in het gebruik.
  • De meeste uitvoeringen kunnen op 30 graden met een fijnwasprogramma worden gewassen en met matige warmte worden gestreken.
Scuba stof per meter | Stoffen Hemmers (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6351

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.